Pagina afdrukken

De Provenierswijk

De Provenierswijk is een wijk in Rotterdam Noord en valt onder de Gebiedscommissie Noord. In de wijk wonen zo’n 4500 mensen, die zich kenmerken door een grote diversiteit aan culturele achtergronden en inkomens- en opleidingsniveaus.

De Provenierswijk dankt haar naam aan het Proveniershuis, dat aan de Schiekade stond en in 1898 is gesloopt. In de 15de eeuw werd dit huis in gebruik genomen als onderkomen voor leprozen.
De wijk wordt begrensd door de Walenburgerweg en de Statenweg (de noord- en westgrens met de wijk Blijdorp), door de Schiekade (de oostgrens met de Agniesebuurt) en door de spoorweg (de zuidgrens met het centrum van Rotterdam). Na de bouw van het Centraal Station wordt er nu druk gewerkt aan de herinrichting van het Proveniersplein. De herinrichtingsplannen van het stationskwartier (Rotterdam Central District) zullen voor de toekomst een grote impact op de wijk hebben. De bewonersvereniging volgt de besluitvorming nauwlettend en houdt het belang van de wijk in de gaten.

Geschiedenis

Ontstaan van de wijk

De Provenierswijk was, samen met andere wijken, bedoeld om de overvolle binnenstad van Rotterdam te ontlasten. Door de enorme groei van de haven vanaf 1870 namen handel en industrie een geweldige vlucht, waardoor veel mensen van buitenaf, vooral uit Zeeland en Brabant, werden aangetrokken. Voor deze eerste ‘gastarbeiders’ moesten nieuwe wijken buiten de stadsgrenzen worden aangelegd.

Zoals dat gebruikelijk was voor die tijd, werd er onderscheid gemaakt in een ‘zuid-westelijk’ gedeelte voor de middenklasse en een ‘noord-oostelijk’ gedeelte voor de arbeidersklasse. De Spoorsingel en Proveniersingel vormden hierbij de scheiding.

spoorsingel-oud

Wijkhistoricus

In de wijkkrant Provenieuws, die vier tot vijf keer per jaar verschijnt, staat in elk nummer een artikel van de hand van de ‘wijkhistoricus’. Je kunt onze eigen wijkhistoricus vaak aan treffen in het gemeentearchief waar hij historisch speurwerk verricht voor deze artikelen en andere publicaties. Zo is hij ook samensteller van de reeks ‘De oude Provenierswijk’ die bestaat uit drie boekjes. De boekjes zijn te koop via de bewonersvereniging en de artikelen zijn in digitale vorm terug vinden in het archief van Provenieuws op deze site.

Historische links

Een uitgebreid verslag van de geschiedenis van het Proveniershuis en dus van onze wijk in vorige eeuwen is te vinden op: http://www.engelfriet.net/Alie/Hans/provenier.htm
Geschiedenis van de Provenierssingel:

http://www.rotterdam010.nl/Geschiedenis-01/Provenierssingel-start.htm
Historische foto’s aan de hand van straatnamen in Rotterdam: http://www.fotovanrotterdam.nl/

Voorzieningen in de wijk

De Habekratz

In het kader van de krachtwijken is in de wijk een kringloop-inloop opgezet. Het doel is een ontmoetingsplek te creëren waar mensen uit de vele bevolkingsgroepen die de wijk rijk is, elkaar ongezocht kunnen ontmoeten. Daarnaast wil de Habekratz een bijdrage leveren aan hergebruik en duurzaamheid. Deze kringloopgedachte speelt ook een rol bij armoedebestrijding. Op deze manier worden bewoners uit de diverse doelgroepen bereikt. Er zijn veel vrijwilligers actief in de Habekratz.

De Waerschut

De Waerschut is opgezet als activiteitencentrum voor ouderen en voor (allochtone) vrouwen. Sinds een paar jaar is het een centrum voor volwassenen, dat is geopend van maandag tot en met vrijdag. Elke tweede zondag van de maand is er een concert. Je ziet er steeds meer ouderen, maar ook jongere wijkbewoners komen de concerten bezoeken. In de Waerschut vinden veel activiteiten plaats. Zo worden er cursussen gegeven, op het gebied van taal, dans en yoga. Er wordt geschaakt en geschilderd, maar je moet niet vreemd opkijken als de wijkbewoners deelnemen aan een cursus Chinese bewegingskunst. Ook is elke twee maanden een expositie van een kunstenaar in het centrum te bezichtigen.
Zie http://dewaerschut.nl

De Propeller

Voorheen het buurthuis van de wijk, maar sinds 2016 is de Propeller het Huis van de Wijk.

Speelplekken

De Provenierswijk is een jonge wijk. Ongeveer een kwart van de wijkbewoners is jonger dan achttien jaar. Vooral in de straten van de Jacob Loisbuurt wonen heel veel jonge kinderen. Vandaar dat er veel behoefte is aan speelruimte in de Provenierswijk. Kinderen kunnen van de volgende speelplekken gebruikmaken:

hoevetuin

Speeltuin De Hoeve, Hoevestraat 13, is een veilige speeltuin voor kleintjes vanaf één jaar. De speeltuin is gelegen op een binnenterrein en er zijn een zandbak, glijbaan, schommels en ’s zomers zelfs een spetterbadje!
Er is vooralsnog een beheerder aanwezig en er zijn versnaperingen te koop voor jong en oud. De toegang is nu nog gratis.
Dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur. Zaterdag open vanaf 12.00 uur. Zondags gesloten. In de zomer is de speeltuin open tot 18.00 uur.

Kinderplein Jacob Loisstraat heeft een mooi aangelegd minivoetbalveld met kunstgras en enkele speeltoestellen. Het is bestemd voor kinderen vanaf vier jaar.

Het Vriendschapsplein in de Van der Schellingstraat is mei 2012 omgetoverd tot een plek waar jonge meiden en vrouwen ontspannen met elkaar kunnen praten en de allerkleinsten kunnen spelen.

Speelplek De Heultuin is een mooi opgeknapte speelplek op een rustig binnenterrein. Met een prachtige tuin en zijn natuurlijke uitstraling is De Heultuin ook een aangename plek voor ouders en ouderen. De ingang van tuin is te vinden in de steeg tussen Schiekade en Van der Sluijsstraat (tegenover de ingang van ’t Kapelletje). De Heultuin is ’s zomers door de week open van 10.00 – 18.00 uur en ’s winters van 10.00 – 17.00 uur. Zaterdags is de tuin open van 12.00 – 17.00 en zondags gesloten.

Het Baljuwplein is omzoomd door grote platanen waaronder het op de bankjes en het grasveld goed toeven is. Op warme zomerse dagen is het er aangenaam koel. Het plein heeft een kwalitatief mooi voetbalveld met kunstgras en enkele speeltoestellen, waaronder een nieuw klimrek. Het voetbalveld is vooral bestemd voor iets oudere kinderen en jongeren.

Kindertheater

Er zijn regelmatig kindertheatervoorstellingen in theater ’t Kapelletje. Meestal op de woensdagmiddag. Voor de programmering kun je terecht op www.rvatheater.nl
Het theater is te vinden in de steeg tussen Van der Sluijsstraat en Schiekade, Telefoon: 010 4677 014, reserveren via 010 4667 778

Onderwijs en kinderopvang

Er zijn diverse kinderdagverblijven in en om de Provenierswijk voor de jongste kinderen van nul tot vier jaar.
– KDV De Olifant, Zuster Hennekeplein 70, 3033 BW Rotterdam
telefoon: 010 465 77 66, www.korn.nl
– KDV De Albatoe, Baljuwstraat 2, 3039 AK Rotterdam
telefoon: 010 2656 566, www.sksr.nl

Daarnaast zijn er twee peuterspeelzalen te vinden in de wijk.
– ’t Sprongetje, Klein-Coolstraat 37, 3033 XR Rotterdam, 010 4659 530
– De Peuteracademie, Harddraverstraat 7, 3033 XG Rotterdam, 010 2652 911

 En er zijn twee BSO’s
De Blauwe Hagedis, Walenburgerweg 118, 3033 AK Rotterdam, telefoon: 010 4667494,
– De Albatros, Jacob Loisstraat 23, 3033 RB Rotterdam, telefoon 010 7953055

Het basisonderwijs in de wijk is vertegenwoordigd met twee basisscholen.
– Openbare basisschool De Klimop, Klein-Coolstraat 37, 3033 XR Rotterdam
telefoon: 010 4659 530, www.klimoprotterdam.nl
Directie: mw. H. Horeweg, directie@klimoprotterdam.nl
–  Katholieke basisschool De Provenier, Harddraverstraat 7, 3033 XG Rotterdam
telefoon: 010 4658 308, www.deprovenier.nl
Directie: mw. D. Blok en mw. C. van der Geest, directie@deprovenier.nl

Deze twee basisscholen werken samen aan een groot en gevarieerd Brede-Schoolactiviteiten-aanbod. Ook de Buitenschoolse Opvang, gevestigd in het complex op de hoek van de Walenburgerweg en het Baljuwplein, is bestemd voor leerlingen van beide scholen. Basisschool De Provenier heeft al enkele jaren een goedlopend ouderinitiatief, met als oogmerk de school meer een afspiegeling te laten zijn van de buurt. Meer informatie over dit ouderinitiatief: www.eenschooldichtbij.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: http://provenierswijk.nl/wordpress/

De Agniesebuurt

AGNIESEBUURT ALS WATEREXPERIMENT? Kom naar de avond en spreek uit hoe ú wilt dat de gemeente rekening houdt met de belangen van de bewoners!! 19 april aanstaande is er een inloopavond in de Nieuwe Banier van 19:00 tot 20:30 uur. Hier zal de gemeente haar plannen uit de doeken doen voor fase 1 van het …

Lees verder

Bruisend Wijkfeest Provenierswijk

Zaterdag 4 juni staat het wijkfeest Provenierswijk 2016 aan de Spoorsingel gepland. Zoals van ouds is er een knusse markt met een kleine 50 kramen vol tweedehands waren, bric-à-brac snuisterijen, kunst, planten en informatie. Maar er is meer te doen, te bekijken en van te genieten. Het wijkfeest begint om twaalf uur. Op het ‘podium’ …

Lees verder