apr 13

Uitnodiging Jaarvergadering Bewonersvereniging Provenierswijk

Vrijdag 20 april 2018 wordt in De Waerschut de jaarvergadering van de Bewonersvereniging Provenierswijk gehouden. De bijeenkomst begint om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur is de zaal open.
U bent van harte welkom

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen.

  • Aan de hand van een diapresentatie wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste gebeurtenissen, activiteiten en bijzonderheden uit 2017.
  • De nieuwe plannen voor 2018 zijn inmiddels opgesteld en zullen eveneens worden gepresenteerd. Bijvoorbeeld voorlezen, dam- en schaakproject in de Heulbrug, nieuwe tentoonstellingen, schilderlessen.
    Leden van de werkgroepen informeren ons over deze onderwerpen.
  • Er is voor het eerst een wijkraad gekozen in onze wijk. Dat is een grote verandering. Marjan van Hoorn, net in de wijkraad gekozen, gaat ons er meer over vertellen en zij zal uitleggen op welke manier er kan worden samengewerkt.
  • Er zijn meer bewonersgroepen, waarmee de bewonersvereniging Provenierswijk samenwerkt. De bewoners van de Heulbrug en de Buurtvaders zijn daarvan voorbeelden. Ook deze groepen krijgen de kans ons op de hoogte te brengen van hun plannen in 2018.
  • In de eerste Provenieuws van dit jaar staat veel informatie over wateroverlast en het Deltaplan Rotterdam, de hoogbouw op het Delftseplein en nieuwbouwproject De Provenier.

Voor een gesprek over die onderwerpen en meer is de jaarvergadering een goed moment.

Bestuur Bewonersvereniging Provenierswijk
April 2018

Permanente koppeling naar dit artikel: http://provenierswijk.nl/wordpress/?p=956

mrt 15

Verkiezingen 2018

Op 21 maart 2018 zijn de verkiezingen in Rotterdam. Er valt nogal wat te kiezen. De bewoners van de Provenierswijk hebben al een grote enveloppe ontvangen met de kandidatenlijsten voor de gemeenteraad en de wijkraad. Begin maart viel de enveloppe met de stempassen en de informatie over het raadgevend referendum, in de volksmond beter bekend als de sleepwet, in de bus.

Gemeenteraadsverkiezingen

Deze verkiezingen zijn bekend. Om de vier jaar krijgen de burgers van de stad hiervoor een oproep. In 2018 zijn er maar liefst 20 partijen om uit te kiezen.
Op dit moment zijn in de gemeenteraad 12 partijen vertegenwoordigd. Nu kan er gekozen worden uit bijna het dubbele aantal. Voor ieder wat wils dus.

Wijkraadverkiezingen

Hier gaat iets nieuws gebeuren. Voor de wijkraad in de Provenierswijk mogen ook de bewoners van 16 en 17 jaar stemmen. In de Provenierswijk zijn er 9 kandidaten. Vier daarvan zijn kandidaat namens een politieke partij of vereniging. Om u goed te informeren staat hieronder een lijst met foto’s, waarin de kandidaten vertellen welke plannen zij hebben.
Klik op de plaatjes voor beter beeld en leesbaarheid.

Het Referendum

Het referendum gaat over de wijzigingen in de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.
U kunt voor of tegen stemmen.
Mevrouw Nelleke Noordervliet heeft in Trouw van 10 maart 2018 over deze wet een column geschreven. De inhoud is bijzonder informatief en Mevrouw Noordervliet heeft haar toestemming gegeven om de column te plaatsen op deze site.
Even klikken voor het betere resultaat.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://provenierswijk.nl/wordpress/?p=939

dec 07

Feestelijke heropening Proveniersplein

27 januari 2018

– Oplevering Provenierszijde Rotterdam Centraal
– Afsluiting uitvoering Singelplan

Een gezellige middag voor alle buurtbewoners en iedereen die zich heeft ingezet voor dit plein

Onder andere: (winterse) activiteiten voor jong  en oud met een schaatsbaan, rodeo en luchtkussens. Maar ook diverse optredens waaronder muziek, gedichten en poppentheater.
En uiteraard een hapje en een drankje.

Voor de Creatieve Provenierswijkbewoners!

Wilt u ook participeren in dit feest? Dit kan onder andere met een gedicht, een optreden op het podium of het invullen van een van de beschikbare marktkramen. Ook andere initiatieven zijn van harte welkom.

Mailt u uw idee voor 1 januari naar events@gaafverhuur.nl en wij kijken of we u hierin kunnen faciliteren.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://provenierswijk.nl/wordpress/?p=913

mei 30

Wijkfeest Provenierswijk 2017

Ontspannen, doen, kijken en luisteren

Op zaterdag 1 juli staat het jaarlijkse Wijkfeest Provenierswijk op de Spoorsingel weer gepland. Een feest met traditionele elementen en verrassende optredens en activiteiten. De markt met tweedehands waar, snuisterijen, kunst, planten en informatie blijft zachtjes aan groeien. En dit jaar komt Circus Rotje Knor op bezoek.

Het wijkfeest begint om 12.00 op het ‘podium’ bij de Hoevebrug, waar het wijkkoor De Straatklinkers met veel plezier het spits afbijt. Hopelijk is het optreden zo aanstekelijk dat iedereen spontaan gaat meezingen. Als intermezzo is er een korte circusact: een voorproefje op wat je te wachten staat als je je aanmeldt bij de Circusspeelplaats.

De middag begint met De Parelvissers en aan het eind van het feest speelt de jazzband Baked Potato. Tussen door zijn er workshops Thai boksen en Urban Dance onder leiding van Nora. Presentator Moerat praat alles aan elkaar en DJ Ghandi vult de stiltes op.

Behalve lui achterover zitten en koopjes scoren kun je actief deelnemen aan de diverse workshops en een partij schaken met grote stukken. Op de Circusspeelplaats kan iedereen van jong tot oud, onder leiding van twee ervaren circusartiesten, leren koorddansen of jongleren. Voor de kleinsten is er een springkussen waar ze zich kunnen uitleven.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://provenierswijk.nl/wordpress/?p=827

apr 18

De Agniesebuurt

AGNIESEBUURT ALS WATEREXPERIMENT?
Kom naar de avond en spreek uit hoe ú wilt dat de gemeente rekening houdt met de belangen van de bewoners!!
19 april aanstaande is er een inloopavond in de Nieuwe Banier van 19:00 tot 20:30 uur. Hier zal de gemeente haar plannen uit de doeken doen voor fase 1 van het project, de Roo-valkstraat en omgeving. Na deze fase zullen de andere delen van de buurt aan de beurt komen.
 
De actiegroep Droge Voeten Agniese vraagt aandacht voor de mogelijke consequenties van de geplande rioolvervanging in de wijk. Deze rioolvervanging is gekoppeld aan een experiment / pilot : het klimaatbestendig maken van de hele wijk. Men wil al eind van deze zomer beginnen!!

De gemeente wil met dit project water bergen in de bodem van de wijk zelf, o.a. voor toekomstige droge periodes. De straatkolken zullen worden losgekoppeld van het riool en er zal waterdoorlatende bestrating worden aangelegd. Ook wordt er kleinschalig groen geïntroduceerd op het water vast te houden.

Omdat het hemelwater losgekoppeld zal worden van het nieuwe rioleringssysteem zal het grondwater stijgen, in zeer natte perioden naar verwachting tot een halve meter!
Onze actiegroep bestaat uit verontruste eigenaren en huurders in de buurt. Verhoogde grondwaterstanden kunnen grote overlast geven aan souterrains en kelders, bomen kunnen niet tegen grondwaterstijging boven de 20 cm en tuinen kunnen voor langere tijd onbruikbaar worden.
De actiegroep is niet tegen klimaatbestendige maatregelen, maar zij vragen wél aan de gemeentelijke projectgroep om pas een keuze te maken voor bepaalde maatregelen en een bepaalde grondwaterstand na gedegen onderzoek in onze gehele wijk, om zo de gevolgen voor kelders, kruipruimten, souterrains en onze tuinen, met hun diverse bomen, in kaart te brengen.
Ook willen wij dat iedereen in de wijk intensief betrokken wordt bij dit project en dat eventuele plannen stapje voor stapje én gemonitord zullen worden uitgevoerd, als een écht experiment, zodat er op tijd bijgestuurd kan worden bij problemen als gevolg van stijgend grondwater.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://provenierswijk.nl/wordpress/?p=715

mei 24

Bruisend Wijkfeest Provenierswijk

wijkfeest 2016 def

Zaterdag 4 juni staat het wijkfeest Provenierswijk 2016 aan de Spoorsingel gepland. Zoals van ouds is er een knusse markt met een kleine 50 kramen vol tweedehands waren, bric-à-brac snuisterijen, kunst, planten en informatie. Maar er is meer te doen, te bekijken en van te genieten.
Het wijkfeest begint om twaalf uur. Op het ‘podium’ bij de Hoevebrug passeren een keur aan artiesten en sporters de revue. Het begint met een dansact door We move different, waarna de band Kalasjnikova met wereldmuziek het stokje overneemt. In de middag is er een clinic Thaiboksen en een demonstratie Aikido, een optreden van rapper Zintuig en de dansgroep van SKVR onder leiding van Nora. Tussen de acts door zorgt DJ Gandhi voor de muziek en de uitsmijter van de dag is het jazzduo Pjotr and Friend. Tegenover het podium is een terras gecreëerd waar je heerlijk kunt genieten van alle optredens. In de kraam van de Bewonersvereniging Provenierswijk en de Waerschut, naast het terras, zijn thee, koffie, frisdrank, hartige en zoete lekkernijen en andere versnaperingen te koop.
Ben je uitgekeken op de markt of wil je iets doen, dan zijn er verschillende workshops waaraan je actief kunt deelnemen, ook kun je een partijtje schaken, een glittertatoeage laten zetten, of je hand met henna laten versieren. De allerkleinsten kunnen hun energie kwijt op het springkussen en de jeugd kan naar hartenlust bungy-trampoline springen.
Moe van het al het slenteren, kijken, luisteren en meedoen, dan is een glas muntthee in de Marokkaanse theetent aan te bevelen.
Er is ook een voorleestent voor kinderen, die na het voorlezen in een tekening het verhaal kunnen uitbeelden. Er wordt van 14.00 tot 15.00 uur voorgelezen. Voor de kinderen die de mooiste tekening hebben gemaakt is er aan het eind het feest een kleine verrassing.
Het wijkfeest begint om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De organisatie is in handen van de Bewonersvereniging Provenierswijk, de Waerschut, StWN, Thuis op Straat en Dock Noord.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://provenierswijk.nl/wordpress/?p=686

aug 13

Opknapbeurt voor drie kunstwerken in de wijk

Vakantie of niet vrijwilligers in de Provenierswijk blijven actief. In juni, juli en augustus is een groep bewoners, leden van de werkgroep Woonmilieu, bezig geweest met het opknappen van een aantal kunstwerken in de wijk. Eind vorig jaar hebben zij hiervoor een bewonersinitiatief ingediend.
In juni zijn op het Baljuwplein de Baljuwelen aangepakt onder leiding van kunstenaar Albert Kramer. Eind juli is het kunstwerk van Erna Thuys in de Van der Sluysstraat op de hoek van de Obreenstraat onder handen genomen. Zo’n vijftien jaar geleden is dit kunstwerk geïnstalleerd en ongeveer zeven jaar geleden heeft het ook al een onderhoudsbeurt gehad. De aangebrachte rode verf zorgt voor een frisse uitstraling. Havensteder heeft de stelling geplaatst, waarvoor dank. Hans van Hooven, Ed Koop en Aren Barnat hebben de schuur- en verfwerkzaamheden verricht.
Een tweede bewonersinitiatief is ingediend voor de renovatie van de muurschilderingen in en de vergroening van de steeg bij ’t Kapelletje en de Heultuin. Samen met Albert Kramer hebben bewoners uit de wijk, onder wie Marianne Schakenbos, Sjoerd Kramer, Ed Koop en Just Schaftgans, de handen uit de mouwen gestoken. Half augustus is de renovatie een feit en kan worden begonnen met de aanleg van het groen.

kunstmuursteeg 1

Permanente koppeling naar dit artikel: http://provenierswijk.nl/wordpress/?p=554

jul 25

Het groenste en fleurigste terras van de wijk

Reza Taybi, eigenaar van La Cazuela, is boos op de gemeente Rotterdam. Hij moet de planten die in de Provenierstraat tegen de gevel van zijn restaurant groeien, en de grote ‘bloempot’ met olijf- en appelboompjes die op de stoep staan, verwijderen. De twee tafeltjes die op de stoep naast de bloempot staan moet hij tegen de gevel zetten. Het groene terras om de hoek gedoogt de gemeente. ‘Hoeveel dagen per jaar kunnen we in Nederland buiten zitten? Waarom mogen die planten en tafeltjes niet blijven waar ze nu staan?’, vraagt Reza zich af. ‘Waarom gunnen ze mijn klanten niet het plezier om in de zomer nog even te genieten van de avondzon en mij van hun klandizie?’
Veel support en blijken van waardering heeft de uitbater van La Cazuela ontvangen van klanten en buurtgenoten. Ook de bewonersvereniging Provenierswijk heeft hem haar steun toegezegd. Afgelopen vrijdagmiddag mocht Reza uit handen van Saskia van Rheeden, namens de bewonersvereniging, een zonnig boeket bloemen in ontvangst nemen voor het groenste en fleurigste terras van de wijk. Hij hoopt van ganser harte dat de gemeente alsnog zal bijdraaien en dat het terras mag blijven zoals het is.
(Foto: Marjan van Hoorn)
cazuela klein

Permanente koppeling naar dit artikel: http://provenierswijk.nl/wordpress/?p=542

jul 07

Wijkfeest Provenierswijk: voor elk wat wils

Zaterdagochtend 13 juni zag het er somber uit, maar gelukkig klaarde later het weer op en kon het wijkfeest Provenierswijk op de Spoorsingel met een waterig zonnetje beginnen. Het was een ontspannen, gezellig en druk bezocht feest met leuke, mooie en verrassende acts en een aantal spannende activiteiten voor de kinderen. Tomas Roskamp opende het wijkfeest en Matthijs Sandmann ontving de eerste folder ‘Eendjes voeren mag, maar niet met brood’ uit handen van Marjan van Hoorn, initiatiefneemster van de voorlichtingscampagne ‘Geen brood voeren aan watervogels’. Wijkgenote en jazzzangeres Dolores Velasquez beet met een gelegenheidstrio het spits af, waarna een stoet van muzikanten, performers en dansgroepen voor een gevarieerd programma zorgden. Veel waardering was er voor de singer-songwriter Frank van Geest en voor de streetdance-groep Under Rated die was uitgebreid met drie dansers uit Zuid-Korea. De jonge Bollywood-dansers kregen eveneens veel bijval. Na afloop kon de organisatie terugkijken op een geslaagd wijkfeest.
1._DSC7410

Permanente koppeling naar dit artikel: http://provenierswijk.nl/wordpress/?p=503

jun 02

Nationale Straatspeeldag

Woensdag 10 juni van 13.00 tot 16.00 uur op de Jacobs Loisstraat

Skeeleren, Skaten en Sjoelen, Hoelahoepen en mens-erger-je-niet, Schaken en dammen, Poppenkast, schminken en voorlezen, Make-uphoek en meer

 

NStraatspeeldag

Permanente koppeling naar dit artikel: http://provenierswijk.nl/wordpress/?p=479

Oudere berichten «