Voorzieningen in de wijk

De Habbekratz

In het kader van de krachtwijken is in de wijk een kringloop-inloop opgezet. Het doel is een ontmoetingsplek waar mensen uit de vele bevolkingsgroepen die de wijk rijk is, elkaar ongezocht kunnen ontmoeten. Daarnaast wil de Habbekratz een bijdrage leveren aan hergebruik en duurzaamheid. Deze kringloopgedachte speelt ook een rol bij armoedebestrijding. Op deze manier worden bewoners uit de diverse doelgroepen bereikt. Er zijn veel vrijwilligers actief in de Habbekratz.

De Waerschut

De Waerschut is opgezet als activiteitencentrum voor ouderen en (allochtone) vrouwen. Sinds een paar jaar is het een centrum voor volwassenen, dat is geopend van maandag tot en met vrijdag. Elke tweede zondag van de maand is er een concert. Je ziet er steeds meer ouderen, maar ook jongere wijkbewoners komen de concerten bezoeken. In de Waerschut vinden veel activiteiten plaats. Zo worden er cursussen gegeven, op het gebied van taal, dans en yoga. Er wordt geschaakt en geschilderd, maar je moet niet vreemd opkijken als wijkbewoners deelnemen aan een cursus Chinese bewegingskunst. Ook is elke twee maanden een expositie van een kunstenaar in het centrum te bezichtigen.
Zie http://dewaerschut.nl

Huis van de Wijk Propeller

Het buurthuis De Propeller is sinds maart 2016 het Huis van de Wijk Propeller geworden. Het Huis van de Wijk valt onder de koepel Noorderbreedte, waarin SOL, TOS, SWN en Dock Noord samenwerken. Naast deze organisaties zijn wijkteam CJG, Taal naar Werk en Leerwerkbedrijf Albeda actief.
Op de vrijdagochtend, behalve in de schoolvakanties, kunnen wijkbewoners er om 10.00 uur terecht voor een gratis ontbijt. Elke vrijdagavond zit Resto VanHarte in de Propeller en kan iedereen om 18.00 uur genieten van een gezonde maaltijd (3 gangen) voor een gering bedrag (zeven euro normaal en vier euro met Rotterdam pas). Reserveren is wel nodig via www.restovanharte.nl.

Speelplekken

De Provenierswijk is een jonge wijk. Ongeveer een kwart van de wijkbewoners is jonger dan achttien jaar. Vooral in de straten van de Jacob Loisbuurt wonen heel veel jonge kinderen. Vandaar dat er veel behoefte is aan speelruimte in de Provenierswijk. Kinderen kunnen van de volgende speelplekken gebruikmaken:

hoevetuin

Speeltuin De Hoeve, Hoevestraat 13, is een veilige speeltuin voor kleintjes vanaf één jaar. De speeltuin is gelegen op een binnenterrein en er zijn een zandbak, glijbaan, schommels en ’s zomers zelfs een spetterbadje! Er is een beheerder aanwezig en er zijn versnaperingen te koop voor jong en oud. De toegang is nu nog gratis.
Dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur. Zaterdags en zondags gesloten. In de zomer is de speeltuin open tot 18.00 uur.

Kinderplein Jacob Loisstraat heeft een mooi aangelegd minivoetbalveld met kunstgras en een speeltoestel. Het is bestemd voor kinderen vanaf vier jaar.

Het Vriendschapsplein in de Van der Schellingstraat is mei 2012 omgetoverd tot een plek waar jonge meiden en vrouwen ontspannen met elkaar kunnen praten en de allerkleinsten kunnen spelen.

Speelplek De Heultuin is een mooi opgeknapte speelplek op een rustig binnenterrein. Met een prachtige tuin en met zijn natuurlijke uitstraling is De Heultuin ook een aangename plek voor ouders en ouderen. De ingang van tuin is te vinden in de steeg tussen Schiekade en Van der Sluijsstraat (tegenover de ingang van ’t Kapelletje).
De Heultuin is ’s zomers door de week open van 10.00 – 18.00 uur en ’s winters van 10.00 – 17.00 uur. Zaterdags is de tuin open van 12.00 – 17.00 en zondags gesloten.

Het Baljuwplein is omzoomd door grote platanen waaronder het op de bankjes en het grasveld goed toeven is. Op warme zomerse dagen is het er aangenaam koel. Het plein heeft een kwalitatief mooi voetbalveld met kunstgras en enkele speeltoestellen, waaronder een nieuw klimrek. Het voetbalveld is vooral bestemd voor iets oudere kinderen en jongeren.

Onderwijs en kinderopvang

Er is een kinderdagverblijf in de Provenierswijk voor de jongste kinderen van nul tot vier jaar.
– KDV De Olifant, Zuster Hennekeplein 70, 3033 BW Rotterdam
telefoon: 010 465 77 66, www.korn.nl

Daarnaast zijn er twee peuterspeelzalen te vinden in de wijk.
– ’t Sprongetje, Klein-Coolstraat 37, 3033 XR Rotterdam, 010 4659 530
– De Peuteracademie, Harddraverstraat 7, 3033 XG Rotterdam, 010 2652 911

 En er zijn twee BSO’s
Partou, Walenburgerweg 118, 3033 AK Rotterdam, telefoon: 010 4667494,
– Partou, Jacob Loisstraat 23, 3033 RB Rotterdam, telefoon 010 7953055

Het basisonderwijs in de wijk is vertegenwoordigd met twee basisscholen.
– Openbare basisschool De Klimop, Klein-Coolstraat 37, 3033 XR Rotterdam, telefoon: 010 4659 530, www.klimoprotterdam.nl
Directie: mw. H. Horeweg, directie@klimoprotterdam.nl
–  Katholieke basisschool De Provenier, Harddraverstraat 7, 3033 XG Rotterdam, telefoon: 010 4658 308, www.deprovenier.nl
Directie: mw. D. Blok en mw. C. van der Geest, directie@deprovenier.nl

De Buitenschoolse Opvang, gevestigd in het complex op de hoek van de Walenburgerweg en het Baljuwplein, is bestemd voor leerlingen van beide scholen.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://provenierswijk.nl/wordpress/?page_id=870